handarbeid

Jeg er glad i å skape noe – spesielt når jeg blir fornøyd, og dette gjelder jo ikke bare hage, men også håndarbeid. Om vinteren syr jeg meg gjerne en kjole jeg kan bruke i hagen påfølgende sommer.

Søsteren min begynte med søm veldig tidlig – hun sydde faktisk sin egen konfirmasjonskjole, og for mange, mange år siden hjalp hun meg igang. 
Jeg syr helst i lin eller bomull, også er jeg svak for vevde mønstre. I tillegg er jeg veldig betatt av Jane Austen og Miss Marple – ikke bare på grunn av de engelske hagene, men også på grunn av de fine kjolene. Det er dessverre ikke mange som bruker slike kjoler lenger. Hverdagskjoler er det jo ikke, men jeg syns de passer godt inn i den nostalgiske, romantiske hagen min om sommeren.

sommerkjole-helenfredholm

Til årets kjole (over) brukte jeg vevd bomullsstoff i svarte og linfargede ruter. Stoffet kjøpte jeg på Kjolesenteret der jeg kjøper de fleste stoffene jeg bruker. 
Kjolefasongen stammer opprinnelig fra et gannelt burdablad, og dette er utgangspunktet for de fleste kjolene jeg syr.

fredholm-sommerkjole
herskapskjole

For noen år siden sydde jeg denne blåtøyskjolen (over). Busserullstoffet fant jeg på Grindaker Vev. Kjolen ble akkurat som jeg håpet, men hele kjoleprosjektet holdt på å gå i vasken, for jeg glemte helt å vaske stoffet før jeg klippet det. 7% krymp høres kanskje ikke så mye ut, men 6 cm kortere livvidde er jo en del. Heldigvis syr jeg som oftest plaggene romslige, også har jeg godt med sømmingsmonn, så med justeringer av sømmene fikk jeg da kjolen på meg.

Et år fikk jeg lyst til å lage meg et Herskap og tjenere-forkle (til venstre), med pynt på brystet. 
Broderiet er på ubleket, ny lin, men selve forkleet er laget av en gammel linduk som sønnen min kjøpte på auksjon. 

Dessverre er linen strevsom å stryke – spesielt volangene over skuldrene. Men man må vel lide litt for skjønnheten. 
I kanten har jeg sydd inn blonde, og halve denne har jeg latt stikke utenfor sømmen.

Jeg syns det er koselig å bruke vinteren på et slikt sommerkjole-prosjekt, også er det jo en liten ekstra belønning at man får en kjole ingen andre har maken til. Billige kan de bli også: Et år betalte jeg til sammen under 300 kroner for kjolen jeg lagde..!

Comment