icottagegarden

Historikk

Den britiske arbeiderklassens folkelige og funksjonelle hage går mange århundre tilbake i tid. Noen mener faktisk den oppsto rundt 1350 som en følge av svartedauden. 

Den klassiske cottage garden var tuftet rundt et lite hus – derav navnet. Hagearealet var ofte lite, så for å få mest mulig ut av plassen ble beplantningen tett. Dette ga også den fordelen at det ble minimalt med luking og vanning.

Hagen inneholdt grønnsaker, urter og frukttrær, og noen hadde også husdyrene sine gående der. Imidlertid var det vanlig å sette opp gjerde eller hekk for å holde disse unna. Blomster ble plantet hovedsakelig for å fylle opp ledig plass. En cottage garden var nemlig en nyttehage som skulle sørge for mat. Som en motvekt til velholdte britiske herregårdshager fikk cottage garden et oppsving sist på 1800-tallet, og tradisjonelle blomstene fikk mer plass.

 

 

cottagegarden-planter

Plantene

Roser er kanskje det blomsterslaget som har sterkest tilknytning til cottage garden. Inngangsport omkranset av roser var ikke uvanlig. Likeså er klatreplanter og stauder veldig typiske, samt hekk som inngjerding. Generelt sett er det tradisjonelle blomster, som revebjeller, storkenebb og fioler, som gjelder i en cottage garden. 

Urter som timian, malurt, kattemynte og isop har i dag mest kulinarisk verdi, men før i tiden ble disse også brukt som toalettartikkel, rengjøringsmiddel og medisin.
Grønnsaker og frukt dyrkes etter smak.

I moderne cottage gardens velger man gjerne planter som er tilpasset det lokale klimaet, selv om mange klassiske, engelske planter også vokser godt andre steder i verden.

gyngestol-kurv

 

 

 

MATERIALENE

Til lysthus, plattinger, gjerder, porter og stier skal det brukes tradisjonelle materialer som gjerne ser brukt ut.
Også potter, pyntegjenstander og møbler skal være i naturlige materialer – alt for å skape landlig hygge fra en forgangen tid. 

 

 

 

 

 

cottagegarden-design

Designet

Noe av det fine med cottage garden er at hagedesignet er mer tuftet på prinsipp enn på fast praksis. 
Hagen skal framstå som naturlig og liketil – ikke konstruert eller pretensiøs.
Designet skal gi inntrykk av tilfeldighet, men helheten kan kreve litt planlegging.

Sjarmerende, frodig og naturlig er stikkord for cottage garden-design. 
I god cottage garden-ånd bør for eksempel plantene flomme og gjerne vikle seg inn i hverandre – ikke sås på linje eller i mønster. Selvsående vekster, som dukker opp på uante steder, er midt i blinken. I en Cottage Garden er det derfor viktig å ha en plan med noen store, geometriske linjer å følge for å "rydde opp". Sirkler, akser og ovaler i form av singelganger eller blomsterbed gir struktur og helhet. Stort, fargerikt, frodig, duftende og intimt er stikkord i en Cottage Garden.
Planter og materialer velges for å skape landlig stemning og gi inntrykk av at hele hagen egentlig er et lykketreff.

En cottage garden er et uterom på lag med naturen hvor du ikke trenger å ha dårlig samvittighet for det du ikke har fått gjort: 
organisert kaos med stort hjerte.

Vil du ha cottage garden-stilen?
Da kan du jo begynne med å ta en kikk i Cottage garden Shop, eller følge Helens blogg