Jeg har blitt spurt om jeg kan nevne noen få stauder som jeg vil anbefale til andre. Det er klart at det vil variere ettersom hvor i landet hagen er. Men her er i hvertfall de staudene jeg setter aller mest pris på i hagen.

Favoritt nummer en er nok denne storkenebben. Dette er  geranium psilostemon  som jeg har sådd fra frø fra Chiltern Seeds. Den blir høy, over meteren om den har det godt, og det er jo stas i en Cottage Garden. Det finnes mange krysninger av denne arten i handelen som alle absolutt er dyrkingsverdige, ‘Patricia’, ‘Dragon Heart’, ‘Ann Thompson’ og ‘Ann Folkard’ for å nevne noen. I tillegg til at den blir høy og staselig og har favorittfargen min, er den også en av de storkenebbene som blomstrer aller lengst, bortimot et par måneder midt på sommeren. H4-5

Favoritt nummer en er nok denne storkenebben. Dette er geranium psilostemon som jeg har sådd fra frø fra Chiltern Seeds. Den blir høy, over meteren om den har det godt, og det er jo stas i en Cottage Garden. Det finnes mange krysninger av denne arten i handelen som alle absolutt er dyrkingsverdige, ‘Patricia’, ‘Dragon Heart’, ‘Ann Thompson’ og ‘Ann Folkard’ for å nevne noen. I tillegg til at den blir høy og staselig og har favorittfargen min, er den også en av de storkenebbene som blomstrer aller lengst, bortimot et par måneder midt på sommeren. H4-5

Jeg pleier å si at å plante til en Cottage Garden er så å si gratis. For i en Cottage garden trives de billige, villige plantene, men pionen anbefaler jeg selv om den er kostbar i innkjøp. Men passer du på å ikke plante den for dypt og at den ikke tørker ut etter planting, vil du ha glede av den i mange, mange år. Den blir ikke hagens midtpunkt året du planter den, og heller ikke året etter, men deretter vil den glede deg i framtida.

Jeg pleier å si at å plante til en Cottage Garden er så å si gratis. For i en Cottage garden trives de billige, villige plantene, men pionen anbefaler jeg selv om den er kostbar i innkjøp. Men passer du på å ikke plante den for dypt og at den ikke tørker ut etter planting, vil du ha glede av den i mange, mange år. Den blir ikke hagens midtpunkt året du planter den, og heller ikke året etter, men deretter vil den glede deg i framtida.

Akeleiefrøstjerne  Thalictrum aquilegiifolium  er alltid velkommen hver forsommer. Den er av det billige, villige slaget som passer perfekt i en Cottage Garden. Jeg handlet meg en plante for 25 år siden og nå har jeg vel over hundre :-) helt gratis.

Akeleiefrøstjerne Thalictrum aquilegiifolium er alltid velkommen hver forsommer. Den er av det billige, villige slaget som passer perfekt i en Cottage Garden. Jeg handlet meg en plante for 25 år siden og nå har jeg vel over hundre :-) helt gratis.

Jeg er ekstra glad i sterke, kalde farger og det gikk lenge før jeg skjønte helt hva britene snakket om når de vektla “companion plants”. Nå har jeg forstått hvor viktig det er med pene grønne blader i forskjellige farger og fasonger til å dempe ned mine sterke farger. Bladliljene  hosta   har derfor blitt viktige og verdsatte stauder i hagen min.

Jeg er ekstra glad i sterke, kalde farger og det gikk lenge før jeg skjønte helt hva britene snakket om når de vektla “companion plants”. Nå har jeg forstått hvor viktig det er med pene grønne blader i forskjellige farger og fasonger til å dempe ned mine sterke farger. Bladliljene hosta har derfor blitt viktige og verdsatte stauder i hagen min.

En annen perfekt kompanjong blant sterke farger er lammeøre   Stachys byzantina  . I motsetning til Hosta, dukker denne stadig opp på nye plasser, så den på bildet har ikke jeg plantet her. Men ble det ikke fint sammen med mine lillafarger?

En annen perfekt kompanjong blant sterke farger er lammeøre Stachys byzantina . I motsetning til Hosta, dukker denne stadig opp på nye plasser, så den på bildet har ikke jeg plantet her. Men ble det ikke fint sammen med mine lillafarger?

Jeg som er så glad i blonder og kniplinger synes det er fint med de florlette, tynne bladene på malurten. Bildet viser  Artemisia absinthium  , men det er mange i samme slekt jeg også liker godt som for eksempel den gode, gamle abrodden.

Jeg som er så glad i blonder og kniplinger synes det er fint med de florlette, tynne bladene på malurten. Bildet viser Artemisia absinthium, men det er mange i samme slekt jeg også liker godt som for eksempel den gode, gamle abrodden.

Flere blondeblomster. Dette er den doble vingefrøstjernen  Thalictrum delavayi  ‘Hewitt's Double ‘ . Denne er en av mange Cottage Garden stauder som vokser seg høyere enn meg hver eneste sommer. I tillegg har den også like sart og finfliket bladverk.

Flere blondeblomster. Dette er den doble vingefrøstjernen Thalictrum delavayi ‘Hewitt's Double ‘ . Denne er en av mange Cottage Garden stauder som vokser seg høyere enn meg hver eneste sommer. I tillegg har den også like sart og finfliket bladverk.

I min Cottage Garden vil jeg tippe at jeg har plantet ca halvparten av plantene der de står nå. Den andre halvparten frør seg selv og dukker opp på nye plasser for hvert år, helt gratis. Det hindrer også plass til ugraset. Men det gjør også at en Cottage garden fort kan bli rotete og kaotisk. Det er derfor viktig med noen strenge linjer som strammer opp igjen uttrykket. Her har jeg derfor en ensartet kant med hasselurt  Asarum europaeum  . Dette er en favorittkantplante mot øst, vest og nord. I sørvendte områder trives den ikke.

I min Cottage Garden vil jeg tippe at jeg har plantet ca halvparten av plantene der de står nå. Den andre halvparten frør seg selv og dukker opp på nye plasser for hvert år, helt gratis. Det hindrer også plass til ugraset. Men det gjør også at en Cottage garden fort kan bli rotete og kaotisk. Det er derfor viktig med noen strenge linjer som strammer opp igjen uttrykket. Her har jeg derfor en ensartet kant med hasselurt Asarum europaeum . Dette er en favorittkantplante mot øst, vest og nord. I sørvendte områder trives den ikke.

Jeg pleier å si at planter lavere enn en halvmeter ikke er av min interesse, men det er noen bunndekkere som hjelper meg mot ugraset. Slik som denne flekktvetannen  Lamium maculatum  . Har denne det godt blomstrer den fra april til september.

Jeg pleier å si at planter lavere enn en halvmeter ikke er av min interesse, men det er noen bunndekkere som hjelper meg mot ugraset. Slik som denne flekktvetannen Lamium maculatum . Har denne det godt blomstrer den fra april til september.

En annen bunndekker jeg har blitt glad i er høststorkenebben  Geranium oxonianum  Selv om den heter høststorkenebb starter den blomstringen som regel før midtsommer, men fortsetter helt til frosten kommer. Kjøper du en plante (eller sår) har du mange etter noen år.

En annen bunndekker jeg har blitt glad i er høststorkenebben Geranium oxonianum Selv om den heter høststorkenebb starter den blomstringen som regel før midtsommer, men fortsetter helt til frosten kommer. Kjøper du en plante (eller sår) har du mange etter noen år.

For å ha blomsterglede i hagen utover høsten anbefaler jeg å plante inn noen forskjellige floks  Phlox paniculata  . Mange av dem er dessverre utsatt for meldugg, men som med alle andre planter dukker den opp bare på planter som ikke blir stelt godt.

For å ha blomsterglede i hagen utover høsten anbefaler jeg å plante inn noen forskjellige floks Phlox paniculata . Mange av dem er dessverre utsatt for meldugg, men som med alle andre planter dukker den opp bare på planter som ikke blir stelt godt.

2 Comments